Zakaj toliko trans maščob v živilih?

Ultrazvok

recording logo

291

Prehrambeni industriji je treba ves čas gledati pod prste in preverjati kakovost izdelkov na trgovskih policah. Danski strokovnjak prof. dr. Steen Stender je tako med letoma 2012 in 2014 preverjal količino trans maščob v pakiranih živilih v različnih državah – med njimi tudi v Sloveniji. Zakaj ravno trans maščob? Telo jih ne potrebuje in imajo le škodljive učinke; proizvajalci pa jih dodajo, ker so poceni in dajo hrani okus. Podrobneje o trans maščobah v današnji oddaji Ultrazvok. Iztok Konc se je udeležil nedavne konference o zmanjševanju trans maščob v prehrani in poslušal predavanja slovenskih in tujih strokovnjakov. Pred mikrofon je povabil dr. Marjeto Recek z Ministrstva za zdravje, doc. dr. Igorja Pravsta z Inštituta za nutricionistiko in prof. dr. Steena Stenderja iz Univerzitetne klinične bolnišnice v Kopenhagnu. Foto: Ashley/ Flickr, cc

Zakaj toliko trans maščob v živilih?

Ultrazvok

Prehrambeni industriji je treba ves čas gledati pod prste in preverjati kakovost izdelkov na trgovskih policah. Danski strokovnjak prof. dr. Steen Stender je tako med letoma 2012 in 2014 preverjal količino trans maščob v pakiranih živilih v različnih državah – med njimi tudi v Sloveniji. Zakaj ravno trans maščob? Telo jih ne potrebuje in imajo le škodljive učinke; proizvajalci pa jih dodajo, ker so poceni in dajo hrani okus. Podrobneje o trans maščobah v današnji oddaji Ultrazvok. Iztok Konc se je udeležil nedavne konference o zmanjševanju trans maščob v prehrani in poslušal predavanja slovenskih in tujih strokovnjakov. Pred mikrofon je povabil dr. Marjeto Recek z Ministrstva za zdravje, doc. dr. Igorja Pravsta z Inštituta za nutricionistiko in prof. dr. Steena Stenderja iz Univerzitetne klinične bolnišnice v Kopenhagnu. Foto: Ashley/ Flickr, cc