Ugriznimo znanost: Nevarne transmaščobne kisline

Ugriznimo znanost

recording logo

266

Živilska industrija je že v 19. stoletju skušala najti maščobo, ki bi bila po uporabnosti in ustreznih lastnostih podobna maslu, vendar cenejša. Tako so pred 150-imi leti v Franciji s posebnim postopkom izdelali prvo margarino in ugotovili, da je idealna za živilsko industrijo, saj je obstojnejša od masla, trdna, pa vendar se lahko razmaže. Vendar niso vedeli, da maščobe, ki jih pridobivajo s takimi postopki, vsebujejo tudi tako imenovane transmaščobne kisline, za katere so pozneje ugotovili, da so lahko za naše zdravje zelo škodljive. Kaj so transmaščobne kisline in kako vplivajo na naše zdravje?

Ugriznimo znanost: Nevarne transmaščobne kisline

Ugriznimo znanost

Živilska industrija je že v 19. stoletju skušala najti maščobo, ki bi bila po uporabnosti in ustreznih lastnostih podobna maslu, vendar cenejša. Tako so pred 150-imi leti v Franciji s posebnim postopkom izdelali prvo margarino in ugotovili, da je idealna za živilsko industrijo, saj je obstojnejša od masla, trdna, pa vendar se lahko razmaže. Vendar niso vedeli, da maščobe, ki jih pridobivajo s takimi postopki, vsebujejo tudi tako imenovane transmaščobne kisline, za katere so pozneje ugotovili, da so lahko za naše zdravje zelo škodljive. Kaj so transmaščobne kisline in kako vplivajo na naše zdravje?