Ribe so izredno koristne za naš organizem in naj bi obsegale velik del našega jedilnika. Vendar ne, če so iz Tržaškega zaliva. Idrijca in Soča iz neaktivnega rudnika živega srebra v Idriji v Tržaški zaliv vsako leto prineseta tono in pol živega srebra. Na dnu zaliva ga je tako danes od 35 do 40 tisoč ton. Kaj to pomeni za ribe, ki živijo v njem, in kaj za nas, ki te ribe uživamo? Če živo srebro vstopi v naš organizem, lahko prizadene ledvice, pljuča ali možgane. Najhujša množična zastrupitev z živim srebrom je bila v petdesetih letih prejšnjega stoletja na Japonskem, ko so prebivalci jedli ribe iz morja, zelo onesnaženega z živim srebrom. Obolelo je več kot 12 tisoč ljudi, od tega jih je 750 umrlo. Kdaj je živo srebro lahko nevarno za nas? In zakaj ga torej še vedno imamo v amalgamskih zalivkah v zobeh?
Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov. S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!
Na spletnih straneh RTV Slovenija uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov - podrobnosti. | več o piškotkih