Alpfoodway

U3nek

recording logo

177

Alpski prostor je zaradi staranja in izseljevanja prebivalstva ter ranljivega rastlinstva in živalstva precej izpostavljen tveganjem, da bo izgubil svoje posebnosti. Za alpske skupnosti je pomemben vir identitete tudi dediščina prehrane, saj ima kulinarika na tem področju veliko posebnosti. Projekt Alpfoodway povezuje raziskovalce alpskih dežel, ki bodo do leta 2019 popisali in temeljito raziskali alpsko prehransko dediščino. Raziskovalci Inštituta za slovensko narodopisje na terenu raziskujejo nekatere značilne slovenske tradicionalne jedi in prakse iz slovenskega alpskega območja, kot so alpska paša, rateški krapi in bohinjski sir mohant. S kmeti se pogovarjajo, zbirajo informacije o pridelavi, receptih in spoznavajo tradicionalne pripomočke pri pridelavi hrane, načine shranjevanja…

Alpfoodway

U3nek

Alpski prostor je zaradi staranja in izseljevanja prebivalstva ter ranljivega rastlinstva in živalstva precej izpostavljen tveganjem, da bo izgubil svoje posebnosti. Za alpske skupnosti je pomemben vir identitete tudi dediščina prehrane, saj ima kulinarika na tem področju veliko posebnosti. Projekt Alpfoodway povezuje raziskovalce alpskih dežel, ki bodo do leta 2019 popisali in temeljito raziskali alpsko prehransko dediščino. Raziskovalci Inštituta za slovensko narodopisje na terenu raziskujejo nekatere značilne slovenske tradicionalne jedi in prakse iz slovenskega alpskega območja, kot so alpska paša, rateški krapi in bohinjski sir mohant. S kmeti se pogovarjajo, zbirajo informacije o pridelavi, receptih in spoznavajo tradicionalne pripomočke pri pridelavi hrane, načine shranjevanja…