Transmaščobe: skrite, nevarne, legalne

Tarča

recording logo

4933

Pod črto so si strokovnjaki enotni: industrijske transmaščobe škodujejo zdravju. Najdemo jih v piškotih, napolitankah, rogljičkih, vafljih, tortah, slanih palčkah, krofih, izdelkih iz listnatega testa, čipsu, ocvrtem krompirčku, margarinah. Zakaj so na Danskem, v Avstriji in na Madžarskem v prehrani strogo omejene, pri nas pa ne? Odpravili smo se po trgovinah, pregledali več sto izdelkov in skupaj z danskim strokovnjakom za transmaščobe Steenom Stenderjem prišli do presenetljivih ugotovitev. Katera so podjetja, ki v svoji proizvodnji še vedno uporabljajo transmaščobe? In zakaj? Soočili smo jih z rezultati analiz. Njihovi odgovori so zgovorni. Pogledali smo, kakšna je praksa v Avstriji. In poskušali priti do odgovorov, koliko je za ozaveščanje o škodljivih posledicah uživanja transmaščob storilo ministrstvo za zdravje pri nas? Ekipa Tarče je bila tudi v Zagrebu, pri enem redkih proizvajalcev slaščic z obilico transmaščob, ki je bil pripravljen stopiti pred kamero. Voditelj Boštjan Anžin bo v studiu gostil najbolj kompetentne sogovornike s področja transmaščob. Gosti: dr. Igor Pravst, Inštitut za nutricionistiko, dr. Janez Posedi, direktor Uprave za varno hrano, dr. Zlatko Fras, predsednik Združenja kardiologov Slovenije, dr. Marjeta Recek, Ministrstvo za zdravje, Tatjana Zagorc, predsednica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij.

Transmaščobe: skrite, nevarne, legalne

Tarča

Pod črto so si strokovnjaki enotni: industrijske transmaščobe škodujejo zdravju. Najdemo jih v piškotih, napolitankah, rogljičkih, vafljih, tortah, slanih palčkah, krofih, izdelkih iz listnatega testa, čipsu, ocvrtem krompirčku, margarinah. Zakaj so na Danskem, v Avstriji in na Madžarskem v prehrani strogo omejene, pri nas pa ne? Odpravili smo se po trgovinah, pregledali več sto izdelkov in skupaj z danskim strokovnjakom za transmaščobe Steenom Stenderjem prišli do presenetljivih ugotovitev. Katera so podjetja, ki v svoji proizvodnji še vedno uporabljajo transmaščobe? In zakaj? Soočili smo jih z rezultati analiz. Njihovi odgovori so zgovorni. Pogledali smo, kakšna je praksa v Avstriji. In poskušali priti do odgovorov, koliko je za ozaveščanje o škodljivih posledicah uživanja transmaščob storilo ministrstvo za zdravje pri nas? Ekipa Tarče je bila tudi v Zagrebu, pri enem redkih proizvajalcev slaščic z obilico transmaščob, ki je bil pripravljen stopiti pred kamero. Voditelj Boštjan Anžin bo v studiu gostil najbolj kompetentne sogovornike s področja transmaščob. Gosti: dr. Igor Pravst, Inštitut za nutricionistiko, dr. Janez Posedi, direktor Uprave za varno hrano, dr. Zlatko Fras, predsednik Združenja kardiologov Slovenije, dr. Marjeta Recek, Ministrstvo za zdravje, Tatjana Zagorc, predsednica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij.