Slovenski magazin

Slovenski magazin

recording logo

746

ŽIGA ZOIS Baron Žiga Zois je bil pomemben slovenski razsvetljenec. Visoko kultiviran, izobražen in premožen je razumel pomembnost kulture. Njej je namenil svoje življenje in bogastvo. Podpiral je širok krog ustvarjalcev, s katerim je ustvaril temelje slovenskega jezika in kulture. VLADIMIR LEBEN Likovni svet akademskega slikarja Vladimirja Lebna je zelo pester. Poleg zelo raznolikih likovnih tehnik in umetniških pristopov pritegnejo pozornost upodobljeni motivi. Ti zelo pogosto posegajo v svet živali, ki postanejo simbol vsega, kar nas obdaja. KOVAČIJA JEVANIŠ V dolini Kanomlje pri Idriji je vedno manj kovačev in le redki še obvladajo to staro veščino. Na domačiji Pr Jevaniš je stara kovaška delavnica, v kateri je še vse po starem. Pred desetletji je v njej nazadnje koval ded Sandija Bončine. Ta se zdaj sam na novo uči kovaštva. KOROŠKA KULINARIKA Tri velike evropske kuhinje – alpska, sredozemska in panonska – si v Sloveniji podajajo roko, vsaka s svojimi značilnimi jedmi. V Sloveniji

Slovenski magazin

Slovenski magazin

ŽIGA ZOIS Baron Žiga Zois je bil pomemben slovenski razsvetljenec. Visoko kultiviran, izobražen in premožen je razumel pomembnost kulture. Njej je namenil svoje življenje in bogastvo. Podpiral je širok krog ustvarjalcev, s katerim je ustvaril temelje slovenskega jezika in kulture. VLADIMIR LEBEN Likovni svet akademskega slikarja Vladimirja Lebna je zelo pester. Poleg zelo raznolikih likovnih tehnik in umetniških pristopov pritegnejo pozornost upodobljeni motivi. Ti zelo pogosto posegajo v svet živali, ki postanejo simbol vsega, kar nas obdaja. KOVAČIJA JEVANIŠ V dolini Kanomlje pri Idriji je vedno manj kovačev in le redki še obvladajo to staro veščino. Na domačiji Pr Jevaniš je stara kovaška delavnica, v kateri je še vse po starem. Pred desetletji je v njej nazadnje koval ded Sandija Bončine. Ta se zdaj sam na novo uči kovaštva. KOROŠKA KULINARIKA Tri velike evropske kuhinje – alpska, sredozemska in panonska – si v Sloveniji podajajo roko, vsaka s svojimi značilnimi jedmi. V Sloveniji