Naj vam tekne: Biseri morja

Naj vam tekne

recording logo

369

V tokratni oddaji se bomo potopili v prostranstva morskega dna in spoznavali zaprte bisere Jadrana. Za trdim oklepom se skrivajo užitni mehkužci, ki so posejani vzdolž našega zaliva. Školjke so vse bolj cenjene in prepoznane kot dragoceno živilo. Klapavice, ki so najbolj razširjene, so bogate s cinkom in selenom, pomembnima mineraloma, ki krepita imunsko odpornost, vitamini, vsebujejo pa tudi veliko železa. Klapavice in druge školjke bomo pospremili na poti z morja v ponev, pokazali tehnike čiščenja in nekaj drugih koristnih napotkov, zato se nam bo v oddaji pridružil školjkar Mitja Petrič iz Mytilusa, kar je latinsko ime za klapavico, pred 15-imi leti so pridobili prvo koncesijo za gojenje užitnih klapavic na Debelem rtiču in kasneje pridobili vodna dovoljenja na vseh treh gojitvenih območjih slovenske obale: v Sečovljah, v Strunjanu in na Debelem rtiču.

Naj vam tekne: Biseri morja

Naj vam tekne

V tokratni oddaji se bomo potopili v prostranstva morskega dna in spoznavali zaprte bisere Jadrana. Za trdim oklepom se skrivajo užitni mehkužci, ki so posejani vzdolž našega zaliva. Školjke so vse bolj cenjene in prepoznane kot dragoceno živilo. Klapavice, ki so najbolj razširjene, so bogate s cinkom in selenom, pomembnima mineraloma, ki krepita imunsko odpornost, vitamini, vsebujejo pa tudi veliko železa. Klapavice in druge školjke bomo pospremili na poti z morja v ponev, pokazali tehnike čiščenja in nekaj drugih koristnih napotkov, zato se nam bo v oddaji pridružil školjkar Mitja Petrič iz Mytilusa, kar je latinsko ime za klapavico, pred 15-imi leti so pridobili prvo koncesijo za gojenje užitnih klapavic na Debelem rtiču in kasneje pridobili vodna dovoljenja na vseh treh gojitvenih območjih slovenske obale: v Sečovljah, v Strunjanu in na Debelem rtiču.