Na vrtu

Na vrtu

recording logo

CIKLAME Na gozdnih robovih nas pozdravljajo navadne ciklame, ki sicer uspevajo marsikje. Navdušujejo nas njihovi dišeči cvetovi vijoličastih odtenkov. Tudi listi se razlikujejo po odtenkih zelene, marmoriranih vzorcih, nazobčanosti… Kakih 6 tisoč primerkov občudujemo v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani. CVETLICI 'POSNEMOVALKI' Na vrtu Rifnik spoznavamo rastlini, ki spominjata na druge vrste. Eni rečejo kar neprava vanilijevka, ki se izkaže kot odlična pokrovna rastlina, drugi pa je očitno vzor pelargonija. Obe sta prezimni. JAJČEVEC V OLJU Sezona za vzgojo zahtevnejših plodovk – jajčevcev - se končuje. Za ozimnico jih lahko shranimo na različne načine. Oglejte si, kako sveže nabrane najraje shranijo Štancarjevi. Najpogosteje si jih privoščijo kar namesto solate. NAMAZ S KAPUCINKAMI Pri kapucinki, ki še barva naše gredice, so užitni cvetovi in listi. Iz njih nekateri pripravljajo napitke, jih dodajajo v solate, z njimi začinijo testenine. Tokrat pa pokažemo preprost recept, kako jih lahko uživamo presne. Še vedno lahko sodelujete tudi v nagradni igri za nekaj praktičnih vrtnih nagrad. Da se prebijete do žreba, morate najprej pravilno odgovoriti na zastavljeno vprašanje… navrtu@rtvslo.si

Na vrtu

Na vrtu

CIKLAME Na gozdnih robovih nas pozdravljajo navadne ciklame, ki sicer uspevajo marsikje. Navdušujejo nas njihovi dišeči cvetovi vijoličastih odtenkov. Tudi listi se razlikujejo po odtenkih zelene, marmoriranih vzorcih, nazobčanosti… Kakih 6 tisoč primerkov občudujemo v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani. CVETLICI 'POSNEMOVALKI' Na vrtu Rifnik spoznavamo rastlini, ki spominjata na druge vrste. Eni rečejo kar neprava vanilijevka, ki se izkaže kot odlična pokrovna rastlina, drugi pa je očitno vzor pelargonija. Obe sta prezimni. JAJČEVEC V OLJU Sezona za vzgojo zahtevnejših plodovk – jajčevcev - se končuje. Za ozimnico jih lahko shranimo na različne načine. Oglejte si, kako sveže nabrane najraje shranijo Štancarjevi. Najpogosteje si jih privoščijo kar namesto solate. NAMAZ S KAPUCINKAMI Pri kapucinki, ki še barva naše gredice, so užitni cvetovi in listi. Iz njih nekateri pripravljajo napitke, jih dodajajo v solate, z njimi začinijo testenine. Tokrat pa pokažemo preprost recept, kako jih lahko uživamo presne. Še vedno lahko sodelujete tudi v nagradni igri za nekaj praktičnih vrtnih nagrad. Da se prebijete do žreba, morate najprej pravilno odgovoriti na zastavljeno vprašanje… navrtu@rtvslo.si