Na vrtu

Na vrtu

recording logo

301

NASAD KONOPLJE IN KREPČILNI SMUTI Na pobočju Stenice med drugim dobro uspeva konoplja, ki obožuje sonce. Letos ga je bilo manj, zato je dozorela kasneje kot običajno. Zaradi trpežnih vlaken in vsebnosti celuloze so jo že predniki uporabljali v gradbeništvu, za izdelavo vrvi, oblačil, papirja in kozmetike. Dozorele vršičke smo nabrali, večji del jih destilirali, nekaj pa dodali v smuti. DOMAČA VEGETA Martina Plohl Krevh na vrtu nabere papriki podobne paradižnike, ki jih posušene uporabi v domačem zeliščnem pripravku. Za osnovno juho v vegeto zameša korenje, peteršilj, pastinak, papriko in gomolj zelene dodaja, za omake in enolončnice pa doda baziliko, por, origano, laški smilj in listnati česen. DEBLO ZA ZAČIMBE Sebastjan Lipar se s sprehodov redko vrne praznih rok. Tokrat je našel star kos debla, v katerega je pritrdil kaveljčke. Kozarčke za vlaganje je zavezal z vrvico in jih pripel na deblo. Obesil ga je na teraso ob letni kuhinji. V kozarčke je nasul sol in nekaj drugih svežih začimb.

Na vrtu

Na vrtu

NASAD KONOPLJE IN KREPČILNI SMUTI Na pobočju Stenice med drugim dobro uspeva konoplja, ki obožuje sonce. Letos ga je bilo manj, zato je dozorela kasneje kot običajno. Zaradi trpežnih vlaken in vsebnosti celuloze so jo že predniki uporabljali v gradbeništvu, za izdelavo vrvi, oblačil, papirja in kozmetike. Dozorele vršičke smo nabrali, večji del jih destilirali, nekaj pa dodali v smuti. DOMAČA VEGETA Martina Plohl Krevh na vrtu nabere papriki podobne paradižnike, ki jih posušene uporabi v domačem zeliščnem pripravku. Za osnovno juho v vegeto zameša korenje, peteršilj, pastinak, papriko in gomolj zelene dodaja, za omake in enolončnice pa doda baziliko, por, origano, laški smilj in listnati česen. DEBLO ZA ZAČIMBE Sebastjan Lipar se s sprehodov redko vrne praznih rok. Tokrat je našel star kos debla, v katerega je pritrdil kaveljčke. Kozarčke za vlaganje je zavezal z vrvico in jih pripel na deblo. Obesil ga je na teraso ob letni kuhinji. V kozarčke je nasul sol in nekaj drugih svežih začimb.