Na vrtu

Na vrtu

recording logo

225

1. JAGODIČEVJE ZA TERASO Novembra sadimo sadno drevje in jagodičevje. Maline in robide so že tradicionalno del naših vrtov, saj po navadi dobro rodijo, so odporne in nezahtevne za nego. Če nimate vrta, pač pa teraso ali balkon, lahko prav tako posadite jagodičnice. Novejše sorte, ki so žlahtnjene tako, da ostanejo kompaktne in nizke rasti, bodo ob primerni oskrbi tudi v posodi obrodile. 2. SLADKA JUŽNOAMERIŠKA POSEBNOST V kratkem bo treba v rastlinjak na prezimovanje prestavili tudi fejodžo (aka ali ananasova guava), ki jo kot južnoameriško posebnost v zadnjih letih v posodah gojimo tudi pri nas. Septembra sadeži, njihova velikost je od 5 do 7 centimetrov, še niso dozoreli, zreli so, ko se sami utrgajo z drevesa, kar se praviloma zgodi v drugi polovici oktobra. 3. ŠE KUHAMO MARMELADE Na vrtovih v sončnem, ne preveč hladnem oktobru, še zelenijo številne zdravilne rastline, cvetovi trajnic pa se nastavljajo sončnim žarkom. Žajbljevi vršički jeseni ne premorejo toliko zdravilnih učinkovin kot tisti, ki jih nabiramo in sušimo poleti, lahko pa zdaj nabrane žajbljeve liste vkuhamo v marmelade. Ste že pokusili jabolčno žajbljevo marmelado ali rubinasto rdečo kutinovo?

Na vrtu

Na vrtu

1. JAGODIČEVJE ZA TERASO Novembra sadimo sadno drevje in jagodičevje. Maline in robide so že tradicionalno del naših vrtov, saj po navadi dobro rodijo, so odporne in nezahtevne za nego. Če nimate vrta, pač pa teraso ali balkon, lahko prav tako posadite jagodičnice. Novejše sorte, ki so žlahtnjene tako, da ostanejo kompaktne in nizke rasti, bodo ob primerni oskrbi tudi v posodi obrodile. 2. SLADKA JUŽNOAMERIŠKA POSEBNOST V kratkem bo treba v rastlinjak na prezimovanje prestavili tudi fejodžo (aka ali ananasova guava), ki jo kot južnoameriško posebnost v zadnjih letih v posodah gojimo tudi pri nas. Septembra sadeži, njihova velikost je od 5 do 7 centimetrov, še niso dozoreli, zreli so, ko se sami utrgajo z drevesa, kar se praviloma zgodi v drugi polovici oktobra. 3. ŠE KUHAMO MARMELADE Na vrtovih v sončnem, ne preveč hladnem oktobru, še zelenijo številne zdravilne rastline, cvetovi trajnic pa se nastavljajo sončnim žarkom. Žajbljevi vršički jeseni ne premorejo toliko zdravilnih učinkovin kot tisti, ki jih nabiramo in sušimo poleti, lahko pa zdaj nabrane žajbljeve liste vkuhamo v marmelade. Ste že pokusili jabolčno žajbljevo marmelado ali rubinasto rdečo kutinovo?