Na vrtu

Na vrtu

recording logo

232

1. RAZSTAVA ORHIDEJ Do pred nekaj desetletji so orhideje veljale za rastline premožnih slojev, aristokrati so si zanje postavljali rastlinjake, nabiranju v pragozdovih pa vse do prve svetovne vojne ni bilo videti konca… Posebno zgodbo piše razstava orhidej v družinskem vrtnem centru Kurbus, kjer so te prefinjene rastline na ogled prvič postavili pred 14 leti. Letošnja razstava na ogled ponuja 3000 orhidej, predstavnic 150-ih vrst. 2. OGREVANJE RASTLINJAKA V HLADNIH DNEH Ko so se temperature konec februarja spustile precej pod ničlo, si je moral Davor Špehar omisliti nov vir ogrevanja rastlinjaka. Že prej je uporabljal oljne sveče, ki jih je pokril s starim preluknjanim loncem. Tokrat pa se je domislil še ene rešitve, navdih pa je črpal pri prednikih: in sicer je za ogrevanje rastlinjaka uporabil kar žerjavico in staro opeko. 3. V STRUNJANU: KOROMAČ IN RADIČ Tudi na Obali, blizu strunjanskega drevoreda, se je konec februarja čutila zima. Silvano Knez se priduša, da zelenjava že gnije. Kljub temu je na njivi še nekaj katalonskega radiča / cikorije in sladkega komarčka / koromača. Če so včasih oboje uživali le sosedi Italijani, pa se preproste jedi uveljavljajo tudi na Primorskem. 4. PARFUM SLADKI RAJ Že Konfucij - 500 let pred našim štetjem - je pisal o izjemni kakovosti dišav, narejenih iz orhidej. Vanilla planifolia (vanilja planifolja) je kukavičevka s plodovi sladkega okusa in izrazitega vonja. Marina Kodba je iz vanilije in še nekaj drugih sestavin izdelala parfum Sladki Raj. Vabljeni k ogledu! navrtu@rtvslo.si

Na vrtu

Na vrtu

1. RAZSTAVA ORHIDEJ Do pred nekaj desetletji so orhideje veljale za rastline premožnih slojev, aristokrati so si zanje postavljali rastlinjake, nabiranju v pragozdovih pa vse do prve svetovne vojne ni bilo videti konca… Posebno zgodbo piše razstava orhidej v družinskem vrtnem centru Kurbus, kjer so te prefinjene rastline na ogled prvič postavili pred 14 leti. Letošnja razstava na ogled ponuja 3000 orhidej, predstavnic 150-ih vrst. 2. OGREVANJE RASTLINJAKA V HLADNIH DNEH Ko so se temperature konec februarja spustile precej pod ničlo, si je moral Davor Špehar omisliti nov vir ogrevanja rastlinjaka. Že prej je uporabljal oljne sveče, ki jih je pokril s starim preluknjanim loncem. Tokrat pa se je domislil še ene rešitve, navdih pa je črpal pri prednikih: in sicer je za ogrevanje rastlinjaka uporabil kar žerjavico in staro opeko. 3. V STRUNJANU: KOROMAČ IN RADIČ Tudi na Obali, blizu strunjanskega drevoreda, se je konec februarja čutila zima. Silvano Knez se priduša, da zelenjava že gnije. Kljub temu je na njivi še nekaj katalonskega radiča / cikorije in sladkega komarčka / koromača. Če so včasih oboje uživali le sosedi Italijani, pa se preproste jedi uveljavljajo tudi na Primorskem. 4. PARFUM SLADKI RAJ Že Konfucij - 500 let pred našim štetjem - je pisal o izjemni kakovosti dišav, narejenih iz orhidej. Vanilla planifolia (vanilja planifolja) je kukavičevka s plodovi sladkega okusa in izrazitega vonja. Marina Kodba je iz vanilije in še nekaj drugih sestavin izdelala parfum Sladki Raj. Vabljeni k ogledu! navrtu@rtvslo.si