Nekoč in danes, dokumentarna oddaja

Na vrtičku

recording logo

2356

V oddaji se bomo ustavili na dveh francoskih in enem avstrijskem vrtu. Francoska ustvarjalca je pri oblikovanju svojih vrtov navdihovalo izročilo srednjeveških vrtov, v Avstriji pa so oblikovali eno izmed različic sodobnih zelenjavnih vrtov. Obiskovalca vrta Bois Richeux najprej očara dodelana prostorska razporeditev vrta, ki so ga uredili na obsežnem dvorišču na starem podeželskem posestvu. Večina gredic je namenjena zeliščem. Arhitekt Patrice Taravella si je za svoje življenjsko delo naložil obnovo, ureditev in oživitev nekdanjega samostana Orsan v osrednjem delu Francije. Gospod Taravella ni samo ustvarjalen arhitekt, ampak tudi izkušen vrtnar in spoštovanja vreden kuhar. Zato lahko danes v nekdanjem samostanu Orsan petični gostje preživijo edinstven dopust. Vrt je uredil tako domiselno, da lahko v njem uživajo več ur, potem pa se najedo še slastnih jedi iz pridelkov, ki jih je sam vzgojil na vrtu. Na zgodovinskih vrtovih se lahko naučimo marsičesa, kar nam bo tudi dandanes koristilo pri gojenju zelenjave. In če bi se vprašali, kakšen naj bi torej bil sodoben zelenjavni vrt? Eno od rešitev ponujajo v avstrijskem mestecu Tulln zelo blizu Dunaja, kjer so pred tremi leti uredili približno 50 vzorčnih vrtov, kot pomoč ljubiteljskim vrtnarjem. Med njimi sta tudi zelenjavna vrtova, ki ju negujejo na ekološki način. Scenarist in urednik: Stane Sušnik Režiserka: Petra Hauc

Nekoč in danes, dokumentarna oddaja

Na vrtičku

V oddaji se bomo ustavili na dveh francoskih in enem avstrijskem vrtu. Francoska ustvarjalca je pri oblikovanju svojih vrtov navdihovalo izročilo srednjeveških vrtov, v Avstriji pa so oblikovali eno izmed različic sodobnih zelenjavnih vrtov. Obiskovalca vrta Bois Richeux najprej očara dodelana prostorska razporeditev vrta, ki so ga uredili na obsežnem dvorišču na starem podeželskem posestvu. Večina gredic je namenjena zeliščem. Arhitekt Patrice Taravella si je za svoje življenjsko delo naložil obnovo, ureditev in oživitev nekdanjega samostana Orsan v osrednjem delu Francije. Gospod Taravella ni samo ustvarjalen arhitekt, ampak tudi izkušen vrtnar in spoštovanja vreden kuhar. Zato lahko danes v nekdanjem samostanu Orsan petični gostje preživijo edinstven dopust. Vrt je uredil tako domiselno, da lahko v njem uživajo več ur, potem pa se najedo še slastnih jedi iz pridelkov, ki jih je sam vzgojil na vrtu. Na zgodovinskih vrtovih se lahko naučimo marsičesa, kar nam bo tudi dandanes koristilo pri gojenju zelenjave. In če bi se vprašali, kakšen naj bi torej bil sodoben zelenjavni vrt? Eno od rešitev ponujajo v avstrijskem mestecu Tulln zelo blizu Dunaja, kjer so pred tremi leti uredili približno 50 vzorčnih vrtov, kot pomoč ljubiteljskim vrtnarjem. Med njimi sta tudi zelenjavna vrtova, ki ju negujejo na ekološki način. Scenarist in urednik: Stane Sušnik Režiserka: Petra Hauc