Na lepše

Na lepše, oddaja o turizmu

recording logo

674

V oddaji Na lepše tokrat v ospredju turistično spregledano podzemlje mariborskega Tezna, kjer je Tretji rajh zaradi strahu pred zavezniškimi napadi leta 1943 v popolni tajnosti zgradil kar dobrih osem kvadratnih metrov podzemnih hodnikov. Podzemlje je bilo vse od nastanka in še dolgo po koncu druge svetovne vojne zavito v tančico skrivnosti. Marjana Grčman je raziskovala odlično zgodbo industrijskega turizma, ki odpira priložnosti za številne dogodke ter enogastronomske prireditve. V luči priprav na leto 2021, ko bo Slovenija postala Enogastronomska regija so se tudi veliki turistični sistemi pričeli zavedati pomena lokalnih zgodb. Tak primer je povezovanje novogoriške družbe Hit z dijaki Biotehniške šole v Šempetru in priznanimi italijanskimi kuharskimi mojstri preko projekta Glocal Gourmet. Gre za dragoceno izmenjavo strokovnega znanja ter pospešeno rabo živil pridelanih na šolskem posestvu, na katerih tudi temelji identiteta skupnega čezmejnega prostora. V Bohinju smo obiskali novo odprti hotel Sunrose 7, ki je namenjen izključno za odrasle. Butična nastanitev z lastno vinsko kletjo, ki je med drugim gostil tudi člane avstro-ogrske kraljeve družine, je bil zgrajen leta 1890 in je danes popolnoma rekonstruiran. Historični objekt kulturne dediščine združuje 129-letno tradicijo s pridihom sodobnosti in uvaja koncept »digital detox«. V njem tako ne boste našli nobene televizije, telefonov ali drugih multimedijskih pripomočkov. Promovira namreč druženje, branje knjig, stik z naravo in okušanje Bohinja skozi okolje in enogastronomijo. Za konec pa še -Mojca Mavec je preverila turistično izkušnjo produkta preživetje v gozdu z izkušenim inštruktorjem Branetom T. Červekom, ki je svoje znanje med drugim kalil tudi v vojski in pri avstralskih domorodcih.

Na lepše

Na lepše, oddaja o turizmu

V oddaji Na lepše tokrat v ospredju turistično spregledano podzemlje mariborskega Tezna, kjer je Tretji rajh zaradi strahu pred zavezniškimi napadi leta 1943 v popolni tajnosti zgradil kar dobrih osem kvadratnih metrov podzemnih hodnikov. Podzemlje je bilo vse od nastanka in še dolgo po koncu druge svetovne vojne zavito v tančico skrivnosti. Marjana Grčman je raziskovala odlično zgodbo industrijskega turizma, ki odpira priložnosti za številne dogodke ter enogastronomske prireditve. V luči priprav na leto 2021, ko bo Slovenija postala Enogastronomska regija so se tudi veliki turistični sistemi pričeli zavedati pomena lokalnih zgodb. Tak primer je povezovanje novogoriške družbe Hit z dijaki Biotehniške šole v Šempetru in priznanimi italijanskimi kuharskimi mojstri preko projekta Glocal Gourmet. Gre za dragoceno izmenjavo strokovnega znanja ter pospešeno rabo živil pridelanih na šolskem posestvu, na katerih tudi temelji identiteta skupnega čezmejnega prostora. V Bohinju smo obiskali novo odprti hotel Sunrose 7, ki je namenjen izključno za odrasle. Butična nastanitev z lastno vinsko kletjo, ki je med drugim gostil tudi člane avstro-ogrske kraljeve družine, je bil zgrajen leta 1890 in je danes popolnoma rekonstruiran. Historični objekt kulturne dediščine združuje 129-letno tradicijo s pridihom sodobnosti in uvaja koncept »digital detox«. V njem tako ne boste našli nobene televizije, telefonov ali drugih multimedijskih pripomočkov. Promovira namreč druženje, branje knjig, stik z naravo in okušanje Bohinja skozi okolje in enogastronomijo. Za konec pa še -Mojca Mavec je preverila turistično izkušnjo produkta preživetje v gozdu z izkušenim inštruktorjem Branetom T. Červekom, ki je svoje znanje med drugim kalil tudi v vojski in pri avstralskih domorodcih.