Na vrtu

Na vrtu

recording logo

725

1. O KAKAVOVCU IN TOVARNI ČOKOLADE MIRIM Pri nas so prve čokolade izdelali v samostanu trapistov – reformiranih cistercijanov – v Brestanici leta 1896. Zanje jim je cesar Franc Jožef leta 1912 podélil priznanje za kakovost in naziv Imperial. Leta 1922 so na Slovenskem odprli dve tovarni čokolade, Gorenjko v Lescah na Gorenjskem in Mirim v Mariboru. Tovarno Mirim sta ustanovila Karl in Ema Zalokar. Njuno hčér, danes 95-letno Sonjo Maister, smo obiskali v Domu pod Gorco. Spominja se, da je oče stroj za proizvodnjo čokolade kupil v Nemčiji. Kmalu po odprtju je umrl, proizvodnjo pa je nadaljevala mama. 2. VRTNI NASVET Rez okrasne trave 3. 20 LET NA VRTU Tokrat se spominjamo priprave jabolčnega kisa pri družini Urbas v Spondjem Slemenu. Pravijo, da je najboljši kis iz mošančk, kisova pljuča pa je dobro pustiti pri miru... 4. ČOKOLADNICA LUCIFER V Sloveniji je že več kot ducat čokoladnic, kjer nastajajo slastni izdelki iz kakavovca. V Velenju že skoraj desetletje naravnost božansko diši iz čokoladnice Lucifer v središču mesta. Združujejo najbolj kakovostne vrste kakavovca in nenehno ustvarjalnost. Vse dobrote s spretnostjo in prefinjenostjo 10 zaposlenih tudi ročno izdela. Izziv so jim vedno novi okusi in pri nas še neznane sestavine, s katerimi še popestrijo okus njihovih čokolad, pralin, namazov, tortic.

Na vrtu

Na vrtu

1. O KAKAVOVCU IN TOVARNI ČOKOLADE MIRIM Pri nas so prve čokolade izdelali v samostanu trapistov – reformiranih cistercijanov – v Brestanici leta 1896. Zanje jim je cesar Franc Jožef leta 1912 podélil priznanje za kakovost in naziv Imperial. Leta 1922 so na Slovenskem odprli dve tovarni čokolade, Gorenjko v Lescah na Gorenjskem in Mirim v Mariboru. Tovarno Mirim sta ustanovila Karl in Ema Zalokar. Njuno hčér, danes 95-letno Sonjo Maister, smo obiskali v Domu pod Gorco. Spominja se, da je oče stroj za proizvodnjo čokolade kupil v Nemčiji. Kmalu po odprtju je umrl, proizvodnjo pa je nadaljevala mama. 2. VRTNI NASVET Rez okrasne trave 3. 20 LET NA VRTU Tokrat se spominjamo priprave jabolčnega kisa pri družini Urbas v Spondjem Slemenu. Pravijo, da je najboljši kis iz mošančk, kisova pljuča pa je dobro pustiti pri miru... 4. ČOKOLADNICA LUCIFER V Sloveniji je že več kot ducat čokoladnic, kjer nastajajo slastni izdelki iz kakavovca. V Velenju že skoraj desetletje naravnost božansko diši iz čokoladnice Lucifer v središču mesta. Združujejo najbolj kakovostne vrste kakavovca in nenehno ustvarjalnost. Vse dobrote s spretnostjo in prefinjenostjo 10 zaposlenih tudi ročno izdela. Izziv so jim vedno novi okusi in pri nas še neznane sestavine, s katerimi še popestrijo okus njihovih čokolad, pralin, namazov, tortic.